Jak poznat, že je čas na novou matraci

Matrace patří do kategorie spotřebního zboží. Časem ztrácí své vlastnosti. Jak poznat, že je čas naši starou matraci vyměnit za novou? Faktorů, které tento fakt naznačují, je celá řada.

Kdy je čas na výměnu staré matrace za novou?

· Jedním z hledisek je věk matrace. Její stáří by mělo být do deseti let, ideálně 5–7 let. I když není matrace viditelně poškozená, měla by být po této době vyměněná z hygienického hlediska. Vždyť spánkem trávíme téměř třetinu svého života. Do matrace se vsakuje pot, ulpívají na ní šupinky naší kůže, vlasy, chlupy, ale také se v ní usazuje prach. To vše vytváří ideální prostředí pro bakterie a plísně. Ty mohou být příčinou různých druhů alergií.

· Dalším hlediskem je fakt, že se ráno probouzíme unavení, bolí nás záda a klouby. To může být způsobeno tím, že matrace již nezajišťuje dostatečné odpružení a podporu našeho těla.

· Dalším důvodem je trvalá deformace matrace. Pokud máme matraci pěnovou, vznikají v ní hrudky a objevuje se nepravidelná struktura. Také jsou v ní rozdíly v měkkosti jednotlivých zón.

· Další používání matrace vylučují také různé zvuky, které matrace vydává, když se na ní otáčíme. Tyto zvuky způsobují uvolněné částice matrace.

· Mezi důvody výměny staré matrace patří i fakt, že špatně usínáme nebo se během noci často probouzíme. To může být způsobeno tím, že matrace nám nevyhovuje a naše tělo na ní nemůže dobře odpočívat.

· Také se na matraci objevují viditelné známky jejího opotřebení – různé prohlubně nebo hrboly nebo je její povrch jinak viditelně poškozený. Potah matrace se může trhat. Matrace se nevrací do své původní polohy.

Proč bychom neměli podceňovat pravidelnou výměnu matrace?

Prioritu představuje naše zdraví a zdravý a kvalitní spánek. Během něj potřebuje tělo dostatečnou oporu, jinak se nemůže dobře zregenerovat. Nekvalitní spánek má vliv na naše fyzické i psychické zdraví. Pokud si během noci dostatečně neodpočineme, jsme 

podráždění, máme nižší schopnost soustředění, objevují se u nás obtíže spojené s vysokým krevním tlakem, organismus je celkově unavený a oslabený.

Na co se zaměřit při výběru nové matrace?

Prim hrají rozměry. Délka by měla být o něco větší, než je výška jejího majitele. Svoji roli hraje i výška matrace. Čím je matrace vyšší, tím lépe podpoří kvalitní spánek. Pozor bychom si měli dát také na nosnost matrace, tak by měla být alespoň o 10 kg větší, než je naše hmotnost. Co se materiálů týká, tady bychom se měli zaměřit na naše priority, čemu dáváme přednost. Matraci bychom měli vybírat také podle postelového roštu. Ne každá matrace je vhodná pro každý rošt. Pokud je naše postel opatřená roštem pevným, vyrobeným z latěk, pak je pro ni ideální volbou matrace pružinová nebo taštičková. Pěnové matrace zase lépe doplní rošt pružný lamelový nebo polohovatelný.